skip to main content

's Werelds eerste duurzame raapzaadolie

Cargill koestert de biodiversiteit in landelijk Duitsland en helpt een wereldwijde klant zijn ambities omtrent duurzame bronnen te realiseren.

January 01, 2015

Bestuivende insecten zijn extreem belangrijk voor het milieu en in feite voor het voedsel dat in een ecosysteem groeit. Sterker nog, bijen en andere bestuivers zijn verantwoordelijk voor één uit elke drie happen voedsel die een consument neemt. Slechte bestuiving heeft een negatief effect op de hele voedselketen, waardoor prijzen omhoog gaan en de toevoer van gewassen zoals appels, noten, granen, avocado's, sojabonen en broccoli in gevaar komt. De afgelopen jaren is de bijenpopulatie gekrompen, wat zorgt voor moeilijke vragen over biodiversiteit, gewastekorten en de toekomst van voedsel.

In Duitsland leidde de afnemende bijenpopulatie tot minder bestuiving tussen de landbouwgebieden. In 2012 ondernam Cargill actie om het probleem aan te pakken en hielp bij het planten van 27 hectare aan bloemenstroken, een maatregel in natuurbehoud die de insectenpopulaties ondersteunt voor en na de bloei van de gewassen. Duitse boeren creëerden stroken met wilde bloemen tussen raapzaadvelden (ook bekend als canola) om voedsel voor insecten te bieden die het gehele jaar door voor bestuiving zorgen.

Binnen enkele maanden vertoonde het hele landschap positieve veranderingen: nieuwe leefgebieden trokken bijen naar de regio, die op hun beurt de omliggende gewassen bestoven. Boeren voorspelden dat de nieuwe activiteit ook de bestuiving van andere nabijgelegen gewassen zou verbeteren. Het idee werkte, maar dit was slechts het begin. Nadat de nieuwe raapzaadbloemen waren geplant, vroeg Cargill zijn leverancier om onderzoek te doen naar meer milieuvriendelijke manieren om raapzaadgewassen te verbouwen.

Het verzoek was onderdeel van een initiatief tussen Cargill en Unilever, een wereldwijde producent van producten voor persoonlijke verzorging en van voedingsmiddelen zoals margarine, om Unilever te helpen zijn impact op het milieu te verkleinen. In samenwerking met Unilever presenteerde Cargill 's werelds allereerste geverifieerde duurzame raapzaadolie.

Cargills raffinaderijen in Duitsland leveren nu de olie aan de margarinefabriek van Unilever in Pratau, zodat de fabrikant zijn duurzaamheidsdoelen kan bereiken. Vandaag de dag dienen de raapzaadbloemen die in Duitsland bloeien een tweede doel: Duitsland heeft zo een manier om het hoofdingrediënt van margarine op duurzame wijze en op grote schaal te produceren.

Het werk van Cargill met raapzaad in Duitsland is een blauwdruk geworden voor betrokkenheid bij biodiversiteit onder boeren. De samenwerking is sindsdien gegroeid tot acht gewassenteams wereldwijd die bijna 70 hectare aan bloemenstroken hebben geplant. Een inspanning die Unilever helpt zijn doel te behalen om in 2020 meer producten op duurzamere wijze te produceren.