skip to main content

In 1972 ervaart Cargill’s Huub Spierings (boven) de onzekerheid van de tarwemarkt nadat een doordachte zet averechts werkt voor TRADAX.

Door risico's te nemen leert men belangrijke lessen

Toen het Cargill TRADAX-team een tegenslag meemaakte in de vroege jaren '70, vertrouwde handelaar Huub Spierings op de kernwaarden van het bedrijf om door te zetten. 

January 01, 2015

Op een intelligente, doordachte wijze risico's nemen, is altijd cruciaal geweest voor het succes van Cargill. Whitney MacMillan, CEO van het bedrijf van 1977 tot 1995, herinnert zich de belangrijke lessen die hij leerde over strategische risico's tijdens zijn eerste jaren bij Cargill. “Een van de fantastische dingen die [mijn mentoren] deden, was me altijd ruimte geven om een fout te maken,” legt hij uit. “Dat is in feite hoe je leert. Je leert door te falen, niet door succesvol te zijn.”

Het verhaal van Cargill-medewerker Huub Spierings is een sterk voorbeeld van de toewijding die het bedrijf toont aan het samen leren van fouten. Spierings was onderdeel van het Cargill TRADAX-team, een bedrijf dat oorspronkelijk was opgestart om de import van Europa uit Noord-Amerika te leiden. Hij was begin jaren '70 actief als graanhandelaar. Een lastige periode voor TRADAX, dat uitbreidde naar nieuwe internationale markten.

“Je leert door te falen, niet door succesvol te zijn.”
— Whitney MacMillan, Chairman en CEO van Cargill

In 1972 deed het team van Spiering uitgebreide analyse van de tarwemarkt, voorafgaand aan een aantal risicovolle transacties waarmee ze rendement hoopten te behalen. Helaas zakte de markt in elkaar en kon Spiering maar één ding doen: contact opnemen met zijn leidinggevende, Leonard Alderson, en een onverwacht verlies uitleggen.

In de verwachting dat hij gestraft of ontslagen zou worden, vertelde Spierings zijn manager het volledige verhaal. Tot zijn verbazing weigerde Alderson, directeur en handelshoofd van TRADAX, om schuld toe te wijzen. In plaats daarvan legde hij uit dat de situatie een symptoom was van het piek-en-daal-karakter van de markt. Hij zei dat ze de problemen als team zouden doorstaan. “Alderson vroeg zich af of de markt zou aantrekken en zei me dat ik aan boord moest blijven,” herinnert Spierings. “Hij zei, ‘Ik zal zorgen dat je genoeg hebt om deze positie goed te beheren ... dit is niet alleen jouw probleem. Dit is ons probleem.’”

Huub Spierings Trading Inpage Leonard Alderson, Spierings’ supervisor, versterkt de waarden van Cargill omtrent eerlijkheid en ondersteuning, en benadrukt dat het team obstakels samen tegemoet moet gaan.

Alderson’s kalme reactie op de crisis creëerde een blijvende band tussen de twee mannen. Voor Spierings en zijn team versterkte het de kracht van Cargill's kernwaarden, zoals eerlijkheid en steun aan medewerkers, en het inspireerde hem tot continue groei binnen het bedrijf. Spierings bekleedde later verschillende leidinggevende functies voordat hij in 1997 president werd van Cargill Europe. In 1999 sloot hij zich aan bij het Corporate Leadership Team (CLT) van het bedrijf, een sterk bewijs dat de wil om intelligente, doordachte risico's te nemen een leiderschapskwaliteit is waar Cargill veel waardering voor heeft.

Vandaag de dag benadrukt het bedrijf diezelfde normen van eerlijkheid en steun om een open, positieve omgeving te promoten. Dit stimuleert medewerkers om de kansen te pakken die Cargill verder blijven helpen in de service voor partners en klanten.