skip to main content

Heropbouwen na natuurrampen

Wanneer natuurrampen lokale gemeenschappen verwoesten, werkt Cargill samen met anderen om hulp te bieden en het herstelproces te leiden.

January 01, 2015

De orkaan Katrina, die de Golfkust teisterde op 29 augustus 2005, was de op zes na krachtigste orkaan in het Atlantisch gebied, met een dodental van bijna 1800 in de Verenigde Staten. Door de storm viel de elektriciteit uit, deden mobiele telefoons het niet meer en raakten straten overstroomd. Werkplekken werden gesloten en mensen raakten hun huis kwijt vanwege schade door wind, gevallen bomen, wateroverlast en schimmel.

Voor velen liet Katrina een beangstigende wereld achter, zonder voedsel en schoon water, zelfs zonder ordehandhaving. Onder de slachtoffers waren honderden Cargill-werknemers die op zeven verschillende locaties in Alabama, Texas, Louisiana en Mississippi werkten.

"Hoewel Cargill het geluk heeft voor het grootste gedeelte gespaard te zijn door de directe verwoestingen van Katrina, zal de herstelperiode voor onze werknemers en activiteiten in de Golfkust zeer zwaar en uitdagend zijn."
—Gezamenlijke verklaring van Warren Staley, CEO van Cargill, en Greg Page, directeur van Cargill

Meteen erna richtte de graan- en oliezaadsector van Cargill zich op het vinden van vermiste werknemers die door de storm verspreid waren geraakt. Het herstellen van twee zeer belangrijke elevatoren voor het exporteren van graan in de Cargill-locaties in Westwego en Reserve was een ander aandachtspunt. De storm sloeg toe toen het oogstseizoen van de herfst net was begonnen in het noorden, waardoor grote aantallen gewassen bedoeld voor export de Mississippi afdreven naar Louisiana.

Cargill werd meteen een belangrijke informatiebron voor instanties van de federale regering, waaronder het US Department of Agriculture (USDA) en het Federal Emergency Management Agency (FEMA). Met het besef dat de graanexportindustrie essentieel was voor duizenden boerderijen in het hele land, maakten het USDA en het FEMA het helpen van bedrijven die in de landbouwexport werkten een prioriteit.

Na de orkaan ontstond een andere belangrijke en wijdverspreide behoefte: onderdak voor de daklozen. In samenwerking met het team corporate affairs in Washington DC, regelde de graan- en oliezaadsector van Cargill 51 caravans en woonwagens van FEMA om als tijdelijk huis voor werknemers dienst te doen. Sommige caravans werden bij het huis van de werknemers afgeleverd, terwijl andere rond de exportfaciliteit in Westwego werden geplaatst. Organisaties als Living Lands & Waters, een jarenlange partner van Cargill, hielpen met opruimen en heropbouwen. "Wat bijna onmogelijk is om te vangen [zijn] de energie en de inspanningen van de dakloos geworden werknemers," zei Rick Calhoun, directeur van Cargills bedrijf Cargo Carriers. “[Dit gaat] gepaard met het medeleven en de energie van het team, die hun normale banen en levens maandenlang opgaven om alles 'terug op de rit' te krijgen in Louisiana.”

“Wat bijna onmogelijk is om te vangen zijn de energie en de inspanningen van de dakloos geworden werknemers.”
—Rick Calhoun, Directeur, Cargill Cargo Carriers

Om werknemers die geen toegang hadden tot hun bankrekening te ondersteunen (telecommunicatie en elektriciteit waren uitgevallen), stelde Cargill een Noodhulpfonds voor werknemers in. Deze fondsen werden over de werknemers verdeeld op basis van de ernst van hun verlies.

Bijna een maand na orkaan Katrina, schreef de president van de VS, George W. Bush, een bedankbrief aan Cargill, waarin hij schreef: “Het goede werk van Cargill laat het karakter en de geweldige kracht van onze natie zien.” 

Natural Disasters Inpage Een brief van de president van de VS, George W. Bush, waarin hij Cargill bedankt voor het harde werk in de periode na de storm, hangt tegenwoordig in het kantoor van Rick Calhoun.

De reactie op orkaan Katrina is slechts één voorbeeld van de inzet en het teamwork van Cargill in het geval van een verwoestende gebeurtenis. Cargills Noodhulpprogramma bij natuurrampen, voor het eerst opgesteld na de tsunami in Indonesië van 1990, biedt nog steeds onmiddellijke en langetermijnhulp na natuurrampen over de hele wereld.

In het voorjaar van 2011 werd er aan de andere kant van de wereld opnieuw enorme schade aangericht: een aardbeving en een tsunami in Noordoost-Japan troffen 16.000 mensen en hadden een schade van 300 miljard dollar tot gevolg. De donaties van Cargill om de regio te helpen werden gebruikt om voedsel en benodigdheden te bieden aan evacuatiecentra en hulpverleningsinstanties. In 2014 verklaarde Cargill een extra donatie aan het Canadese Rode Kruis te geven, met de belofte de slachtoffers van ernstige overstromingen in de prairieprovincies Manitoba en Saskatchewan te helpen.

Door middel van vrijwilligerswerk, financiële bijdragen en krachtige samenwerkingsverbanden blijft Cargill een rol spelen in het heropbouwen na crises zoals deze, waarmee het zijn betrokkenheid bij de gemeenschap laat zien.