skip to main content

Schade aan graanoogst voorkomen met Probe-A-Vac®

Met een vacuümpomp kunnen klanten effectiever monsters nemen en de kwaliteit van het opgeslagen graan bewaken.

January 01, 2015

Na de oogst bewaren boeren hun graan in grote graansilo's. Daardoor blijft het graan de hele winter goed, zodat het in de lente daarop verwerkt kan worden. Soms ontstaan er probleemplekken in de silo's door insecten, schimmel, achtergebleven hitte of andere invloeden. Daardoor gaat de kwaliteit van het graan achteruit en krijgt de boer er op de markt minder voor.

Vroeger moest men met de hand op zoek naar die probleemplekken in de graansilo. Soms moest de hele silo daarvoor zelfs worden geleegd. Dat waren acties met grote gevolgen voor de boeren en al helemaal als de lente eraan zat te komen: zo kwam er meer warmte bij het graan en raakten delen bedorven.

De graandivisie van Cargill werd in 1865 opgericht en pakte bijna een eeuw lang het probleem van die probleemplekken op de traditionele manier aan. Maar in 1961 vonden ze in het graanlaboratorium van het bedrijf een vernuftige oplossing voor het probleem. Het team ontwikkelde de Probe-A-Vac®, een monsterapparaat waarmee boeren middels een vacuüm opgeslagen graan twee keer zo snel en nauwkeurig als via de oude methoden konden bemonsteren en probleemplekken op konden sporen. Dankzij deze nieuwe technologie konden opslagbedrijven problemen tot op een diepte van wel 30 meter opsporen, zonder dat de silo daarvoor geleegd hoefde te worden en het graan dus niet beschadigd werd. Bij insectenplagen kon er via de spuitkop aan het apparaat heel gericht op de locatie insecticide worden gespoten om de insecten te doden, zodat alleen die plek behandeld werd. 

Probe A Vac Inpage Op een instructieblad van Cargill staat hoe boeren het monsterapparaat gebruiken om binnen een uur diverse monsters graan uit de silo nemen, soms van een diepte tot wel 30 meter.

Twee jaar na de succesvolle lancering van het Probe-A-Vac-systeem paste Cargill het apparaat aan, zodat het ook voor een ander materiaal gebruikt kon worden: katoenzaad. Dankzij aan elkaar gemonteerde aluminium buizen konden er met de vernieuwde monsterapparatuur bergen katoenzaad die tot wel negen keer hoger waren worden bemonsterd, maar dan met de helft van de mankracht. Cargill verkocht de naam Probe-A-Vac en de uitvinding in 1987 aan Tandem Products, Inc., maar het ontwerp dient nog steeds als branchestandaard en wordt nu nog altijd door agrarische klanten gebruikt.