skip to main content

Zeewier: L’Oréals antwoord op duurzaamheid

Waar kunt u zeewier in uw huis vinden? In de keuken, in het medicijnkastje, en ja, zelfs in uw make-up tasje, en dat allemaal vanwege carragenen.

January 01, 2015

Boeren vertrekken in bootjes van de kusten van Zuid-Indonesië, Afrika, Zuid-Amerika en Canada voor hetzelfde gewas: zeewier. De zaailingen worden geoogst en gedroogd op het land, vervolgens verwerkt om de carragenen eruit te halen, dat zijn kleine moleculaire structuren die hun textuurverbeterende eigenschappen aan veel verschillende soorten producten verlenen.

Met polysacchariden die goed aan voedselproteïnen hechten, worden carragenen het meest gebruikt in de voedselindustrie, ze creëren smaakintensiteit en mondgevoel in luxe desserts en geven vleeswaren en kazen een stabiele textuur.

Maar de rol van zeewier op het gebied van beauty is wellicht minder voor de hand liggend. Het duurzame, natuurlijk gewonnen ingrediënt is een aantrekkelijke optie voor de evoluerende, ecobewuste voorkeuren van cosmetica-consumenten.

Onderzoeken tonen aan dat tussen 2005 en 2010 de markt voor persoonlijke verzorging jaarlijks met 5% gegroeid is, een cijfer dat sindsdien steeds verder is gestegen. Tegelijkertijd is de vraag naar duurzame producten enorm toegenomen, dit inspireert beautymerken om van nieuwe biotechnologieën gebruik te maken (zoals carragenen), die voorheen enkel aan de voedselwetenschap voorbehouden waren.

“De voedselindustrie heeft veel interessante technologieën en ingrediënten ontwikkeld —verschillende texturen en formules,” legt Laurent Gilbert, directeur van International Development, Advanced Research, bij L’Oréal, de wereldleider in beauty, uit. “Voor ons is werken met een voedingsmiddelenbedrijf een duidelijk voordeel. ”

L’Oréal omvat tientallen beautymerken en heeft een verkoopcijfer van € 23 miljard in 130 landen, L’Oréal staat bekend om haar inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, wat resulteert in enkele van de meest innovatieve producten in het winkelschap. Meer dan een decennium geleden bracht de zoektocht naar duurzame ingrediënten het bedrijf naar Cargill. De samenwerking tussen de twee gelijkgezinde bedrijven was een logische keuze, Cargill voorziet L’Oréal voortdurend van verschillende wilde zeewier-carragenen.

“Wij geloven dat duurzaamheid de sleutel tot de toekomst is.”
— Laurent Gilbert, L’Oréal

Cargill deed onderzoek en heeft een patent verkregen om aan te tonen dat carrageen sommige synthetische polymeren in specifieke formules, zoals haarverzorgingsproducten, succesvol kan vervangen. In 2010 lanceerde L’Oréal een haarstylingproduct met Cargills wilde zeewier-extract carrageen, dat de crème een verbeterde textuur geeft.

Sustainable Seaweed Loreal Inpage 1 Als grootste cosmeticabedrijf ter wereld is L’Oréal van plan om haar 10-jarige samenwerking met Cargill voort te zetten om meer duurzame producten te ontwikkelen.

The Als grootste cosmeticabedrijf ter wereld is L’Oréal van plan om haar 10-jarige samenwerking met Cargill voort te zetten om meer duurzame producten te ontwikkelen.

Dit succes heeft ook voor toekomstige samenwerking gezorgd. “Wij hebben al meer dan 10 jaar contacten met Cargill, maar de samenwerking is de afgelopen vijf jaar geïntensiveerd” zegt Gilbert. “Naast superieure prestaties, gaan wij voor continuïteit in de relatie. Wij moeten voor de lange termijn bouwen want de ontwikkeling van persoonlijke verzorgingsproducten is een langlopend project ”

De afgelopen jaren heeft wilde zeewier onder kwaliteitsproblemen en beperkte verkrijgbaarheid geleden. Om een duurzame voorziening aan L’Oréal te garanderen, ondersteunt Cargill projecten waarbij landbouwpraktijken verschuiven van wilde zeewier naar kweekzeewier. Cargill is van plan om deze overgang voor L’Oréals merk Garnier® eind 2015 af te ronden.

 

 

Sustainable Seaweed Loreal Inpage 2 L’Oréals Garnier® PureActive huidverzorgingsproducten bevatten duurzaam geleverd zeewier-extract van Cargill.

Bij steeds meer merken neemt het gebruik van duurzame ingrediënten toe, Cargills aanpak met betrekking tot het oogsten van zeewier (zowel op boerderijen als in het wild) past zich continue aan. “De vraag naar natuurlijke persoonlijke verzorgingsproducten maakt deel uit van een groter maatschappelijk vernieuwingsproces ,” legt Marie-Laure Roumiguière, Pharma & Personal Care Category Manager bij Cargill uit. “Samen met de fabrikanten zetten wij ons voortdurend in om synthetische polymeren door natuurlijke polymeren te vervangen.”

Omdat zeewier gekweekt in verschillende milieuomstandigheden verschillende eigenschappen heeft, is Cargill actief bezig met diversificatie van de soorten en gebieden waar geoogst wordt. Deze strategie garandeert niet alleen een bredere variatie aan textuurverbeterend vermogen, maar voorziet marktgroei met stijgende consumentenbehoefte. Met meer boeren aan het werk op maritieme locaties, kan het bedrijf zeewier-gebaseerde producten efficiënter kweken, bevoorraden, ontwikkelen en leveren aan de consument.