skip to main content

Un robot sporeşte satisfacţia angajaţilor şi nu numai

Pentru a reduce fluctuaţia numărului de angajaţi de la o fabrică din Minnesota, Cargill proiectează un instrument inovator care ajută muncitorii ce îndeplinesc o sarcină dificilă: ambalarea nutreţului.

January 15, 2015

Înainte de 2013, ambalarea nutreţului în cadrul fabricii Cargill din New Richland, Minnesota, nu era cea mai populară activitate a unităţii. Angajaţii aveau nevoie de două până la trei săptămâni pentru a învăţa cum se utilizează maşinăria complicată şi, chiar şi după ce muncitorii înţelegeau procesul, programul lung de muncă şi mişcările repetitive îi determinau să caute alte posturi imediat ce acest lucru era posibil. John Jones, un lider în tehnologia de proces şi, la momentul respectiv, manager regional de operaţiuni Cargill pentru America de Nord, a observat problema. „Angajaţii învăţau procedeul, după care ajungeau la concluzia că trebuie să-şi găsească alt loc de muncă, deoarece această muncă era plictisitoare”, explică el. Jones a promis că, dacă avea ocazia, avea să aducă schimbări maşinăriei de ambalat.

Ocazia s-a ivit când Jones a fost promovat pe postul de lider în tehnologia de proces în cadrul Cargill. Într-un efort de a îmbunătăţi eficienţa fabricii şi satisfacţia angajaţilor, el şi Luke Reynolds, lider de echipă, şi-au unit forţele cu un furnizor de echipamente din Minneapolis, Minnesota, pentru a proiecta un robot inovator de ambalare care să asiste muncitorii însărcinaţi cu această activitate. Robotul ERMA (Economic Robotic Mechanical Assembler – Asamblor mecanic robotic economic) a fost testat pentru prima dată în cadrul fabricii din New Richland.

Funcţionând 24 de ore pe zi, cinci zile pe săptămână, ERMA a uşurat munca angajaţilor, le-a permis să ia pauze de la linia de ambalare şi le-a permis să participe la şedinţele fabricii. Robotul a îmbunătăţit semnificativ productivitatea fabricii, sporind viteza de ambalare de la nouă la unsprezece saci pe minut şi a redus perioadele de nefuncţionare din timpul ambalării de la 12 ore lunar la numai trei. Modificările au îmbunătăţit starea de spirit a angajaţilor, sporind totodată eficienţa generală a unităţii cu 20%.

„De curând, am vorbit cu unul dintre operatorii care au lucrat aici timp de 25 de ani, iar acesta a spus că [ERMA] a fost cel mai bun lucru care s-a întâmplat în fabrica respectivă.”
— John Jones, Lider în tehnologia de proces, Cargill

Dincolo de îmbunătăţirea satisfacţiei angajaţilor, introducerea robotului ERMA a redus costurile de producţie pentru nutreţ ale companiei Cargill şi l-a inspirat pe Jones şi pe echipa sa să se orienteze spre automatizarea integrală a ambalării, provocând furnizorii de echipamente să ofere tehnologii mai bune, la preţuri competitive. Prin perspectiva progresului obţinut în New Richland, Cargill a instalat roboţii la încă trei unităţi de pe teritoriul Statelor Unite, urmând a fi instalaţi încă doi roboţi în viitor. Pe măsură ce Cargill se străduieşte să transforme inovaţia într-un nou standard pentru producţie, compania dovedeşte că tehnologia avansată este cheia către o mai mare satisfacţie pentru angajaţii săi.