skip to main content

Transformarea producţiei de etanol într-un proces mai ecologic

Privind procesele de fermentare dintr-o perspectivă nouă, Cargill găseşte o modalitate de a spori producţia de alcool şi de a reduce impactul asupra mediului.

January 01, 2015

Data viitoare când consumatorii beau cu prietenii un gin tonic, un cocktail Sidecar sau un Martini sec, să nu uite să ridice paharul în sănătatea alcoolului durabil.

În 2014, fabrica Cargill de etanol potabil din Manchester, Regatul Unit, a anunţat că a obţinut o creştere de 23% a concentraţiei de alcool printr-un proces de fermentare inovator. Descoperirea a permis fabricii să producă mai mult alcool din acelaşi volum de resurse, reducând semnificativ impactul asupra mediului pentru fiecare litru obţinut astfel.

Noua abordare a fost concepută de o echipă Cargill formată din ingineri chimişti, din specialişti în operaţiunile fabricii, din cercetători şi din specialişti în dezvoltare. Inginerii au experimentat cu noile combinaţii şi concentraţii de enzime şi drojdii care transformă zahărul în alcool. Din moment ce alcoolul produs de fabrica din Manchester este un ingredient pentru numeroase mărci de top de vodcă, gin, lichior şi cremă de lichior, precum şi pentru o varietate de produse farmaceutice şi de îngrijire personală, era extrem de important ca alcoolul să-şi păstreze gustul şi mirosul originale. Pentru a asigura acest lucru, Cargill a creat un comitet internaţional de testare, alcătuit din peste 30 de „nasuri” (sau experţi) care au testat în mod regulat produsul pentru a-i confirma consecvenţa.

După identificarea amestecului câştigător, Cargill s-a concentrat pe efectuarea modificărilor necesare în procesele de producţie. Compania a adus experţi în operaţiunile fabricii pentru a perfecţiona procesele şi, în final, pentru a reduce emisiile şi cantitatea de energie consumată per unitate de alcool.

Deşi metodele au fost deja adoptate de alte fabrici Cargill din întreaga Europă, compania continuă să caute modalităţi inovatoare de a reduce şi mai mult amprenta lăsată asupra mediului de procesul său de fermentare.