skip to main content

Reconstrucţia după dezastre naturale

Atunci când dezastrele naturale devastează comunităţile locale, Cargill se alătură efortului general pentru a oferi ajutor şi a conduce procesul de recuperare.

January 01, 2015

Uraganul Katrina, care a lovit coasta Golfului Mexic pe 29 august 2005, a fost al şaptelea uragan ca intensitate din Atlantic, ucigând aproape 1.800 de persoane în Statele Unite. În continuare, furnizarea de energie electrică s-a oprit, telefoanele mobile nu au mai funcţionat şi străzile s-au inundat. Locurile de muncă s-au închis şi oamenii şi-au pierdut casele din cauza vântului, a copacilor căzuţi, a inundaţiilor şi a noroiului.

Multe persoane au fost lăsate de Katrina într-o lume înfricoşătoare, fără alimente şi apă potabilă, ba chiar lipsită de protecţia legii. Printre aceste victime, s-au aflat sute de angajaţi ai companiei Cargill care lucrau în şapte locaţii din Alabama, Texas, Louisiana şi Mississippi.

„Deşi compania Cargill a avut marele noroc să fie, în cea mai mare parte, ferit de ravagiile directe ale uraganului Katrina, perioada de recuperare pentru angajaţii şi unităţile de pe coasta Golfului Mexic va fi foarte anevoioasă şi plină de dificultăţi.”
—Comunicat comun al lui Warren Staley, Director executiv al companiei Cargill, şi Greg Page, Preşedintele Cargill

Imediat, departamentul pentru cereale şi seminţe oleaginoase a companiei Cargill s-a concentrat pe localizarea angajaţilor care lipseau şi care s-au împrăştiat în timpul furtunii. O altă preocupare centrală o reprezenta repunerea în funcţiune a două silozuri de cereale pentru export din locaţiile Westwego şi Reserve. Furtuna a avut loc exact în momentul în care începea sezonul de recoltare în nord, culcând la pământ mari întinderi de cereale destinate exportului în aval pe fluviul Mississippi, către Louisiana.

Cargill a devenit imediat o sursă principală de informaţii pentru agenţiile guvernului federal, inclusiv pentru Ministerul Agriculturii al Statelor Unite (USDA) şi pentru Agenţia Federală de Gestionare a Situaţiilor de Urgenţă (FEMA). USDA şi FEMA şi-au dat seama că exportul de cereale era esenţial pentru mii de clienţi din întreaga ţară şi au acordat prioritate acţiunilor de asistenţă pentru companiile care făceau exporturi agricole.

După uragan, a apărut o altă necesitate de extremă importanţă şi amploare: locuinţele pentru cei rămaşi fără case. În colaborare cu echipele corporative la Washington DC, departamentele Cargill pentru cereale şi seminţe oleaginoase au obţinut 51 de rulote şi locuinţe mobile pentru FEMA, care urmau să adăpostească temporar angajaţii. Unele rulote au fost livrate la locuinţele angajaţilor, altele au fost aşezate în jurul unităţii pentru export de la Westwego. Organizaţii precum Living Lands & Waters, un partener vechi al companiei Cargill, a ajutat la eforturile de curăţare şi reconstrucţie. „Ceea ce este imposibil de surprins este spiritul şi efortul angajaţilor rămaşi fără adăpost”, a spus Rick Calhoun, preşedinte al unităţii Cargill Cargo Carriers. ”Acesta se îmbină cu compasiunea şi energia echipei, care şi-a lăsat în urmă locurile de muncă şi vieţile normale pentru a ajuta la revenirea lucrurilor la norma în Louisiana.”

„Ceea ce este imposibil de surprins este spiritul şi efortul angajaţilor rămaşi fără adăpost”,
– Rick Calhoun, preşedinte al unităţii Cargill Cargo Carriers.

Pentru a-i ajuta pe angajaţii care nu aveau acces la conturile bancare – telecomunicaţiile şi furnizarea energiei electrice s-au oprit – Cargill a înfiinţat Fondul pentru ajutorarea angajaţilor în situaţii de urgenţă. Aceste fonduri au fost distribuite angajaţilor , în funcţie de amploarea pierderilor suferite.

La aproape o lună după uraganul Katrina, Preşedintele Statelor Unite ale Americii George W. Bush a trimis o scrisoare de mulţumire către Cargill, în care se spunea: „Eforturile depuse de Cargill demonstrează caracterul şi puterea naţiunii noastre.”

 

Natural Disasters Inpage O scrisoare din partea Preşedintelui Statelor Unite ale Americii George W. Bush, prin care se mulţumea companiei Cargill pentru eforturile depuse în urma furtunii, aflată în biroul actual al lui Rick Calhoun.

Reacţia la uraganul Katrina este doar unul dintre exemplele de bunăvoinţă şi muncă de echipă întreprinde de Cargill în faţa unor calamităţi. Programul de Ajutorare în caz de dezastre naturale al companiei, care a fost înfiinţat ca urmare a tsunami-ului din Indonezia din 1990, continuă să ofere ajutor imediat şi pe termen lung în urma dezastrelor naturale din întreaga lume.

În primăvara anului 2011, o altă calamitatea lovea în cealaltă parte a lumii: un cutremur şi un tsunami au lovit partea de nord-est a Japoniei, rănind 16.000 de persoane şi provocând pagube de 300 de miliarde USD. Donaţiile companiei Cargill pentru ajutorarea regiunii au fost utilizate pentru a livra alimente şi provizii centrelor de evacuaţi şi agenţiilor. În 2014, Cargill a anunţat o donaţie suplimentară pentru Crucea Roşie din Canada, pentru ajutorarea victimelor inundaţiilor grave din provinciile Manitoba şi Saskatchewan.

Prin muncă voluntară, contribuţii financiare şi parteneriate puternice, Cargill continuă să participe la eforturile de reconstrucţie după crize precum cele descrise, demonstrându-şi ataşamentul faţă de comunităţi