skip to main content

O sursă responsabilă de ulei de palmier în Indonezia 

Pe plantaţia Harapan Sawit Lestari, Cargill pune durabilitatea pe primul loc, conservând mediul şi ajutându-i totodată pe fermieri să satisfacă cererea globală. 

January 01, 2015

Uleiul de palmier este un ingredient vital în mii de articole, de la coca de pizza şi de la ciocolată, la şampon şi la ruj de buze. Milioane de oameni din întreaga lume depend de acest ulei, iar cererea se aşteaptă să crească. Dar, în timp ce acest ulei versatil pare să aibă nesfârşite utilizări, producţia neresponsabilă de ulei de palmier poate avea un impact devastator asupra mediilor tropicale unde creşte fructul, în principal în regiuni din Indonezia şi Malaysia.

Interesul în continuă creştere faţă de conservarea mediului a condus la o îngrijorare sporită faţă de producţia de ulei de palmier. Dar, de la început, activităţile desfăşurate de Cargill cu uleiul de palmier au avut la bază cea mai atentă grijă faţă de mediu. În 2004, a fost fondată asociaţia Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) pentru a defini standardele globale de durabilitate pentru domeniu. Cargill, care avea deja un istoric clar de politici stricte pentru durabilitate, era deja înainte.

În primul rând, Cargill evită să dezvolte zone cu valoare conservativă ridicată. Acestea includ zone cu turbă şi zone importante pentru comunităţile locale. De asemenea, compania a iniţiat o politică de interzicere a defrişării prin ardere a terenurilor pentru a proteja biodiversitatea.

În 2005, Cargill a achiziţionat Harapan Sawit Lestari, o plantaţie din provincia Kalimantan din vestul Indoneziei. De la început, operaţiunile plantaţiei au fost inspirate de viziunea companiei referitoare la o muncă durabilă, responsabilă. Cargill a dedicat mult timp şi efort pentru educaţie, instruire şi infrastructură, asigurând faptul că operaţiile plantaţiei sale au adoptat noi tehnici durabile ca răspuns la o cerere globală în continuă creştere.

Un aspect cheie al durabilităţii este intensificarea randamentului, în care se depun eforturi pentru maximizarea cantităţii de ulei de palmier obţinut la hectar, îmbunătăţindu-se totodată sănătatea şi productivitatea fiecărui palmier. Prin îmbunătăţirea condiţiilor de sol, prin recoltarea în perioade clar stabilite, prin utilizarea mijloacelor naturale de control al dăunătorilor (inclusiv folosirea bufniţelor pentru vânarea rozătoarelor) şi prin optimizarea aplicării de agenţi nutritivi, producţia a crescut constant pe acelaşi teren.

În plus, Cargill a instituit un proces fără pierderi pentru a conserva resursele. Buchetele de fructe goale sunt folosite ca îngrăşământ, în timp ce cojile şi fibra sunt folosite drept combustibil pentru producerea electricităţii pe plantaţie şi în comunitate. Chiar şi apa folosită în timpul procesării palmierilor este tratată şi reutilizată pentru irigarea şi fertilizarea arborilor.

Noile practici sunt mai bune pentru teren şi pentru comunitate: siguranţa la locul de muncă a devenit o prioritate zilnică şi, în timp, o parte integrală a culturii de pe plantaţie. Prin sporirea veniturilor familiale şi prin îmbogăţirea calităţii vieţii, comunităţile locale din Kalimantanul de Vest pot să prospere.

În februarie 2014, eforturile companiei Cargill au fost recunoscute la nivel global. Plantaţia sa Harapan Sawit Lestari a primit certificatul RSPO, o evaluare de prestigiu, care a oferit clienţilor o încredere sporită în uleiul de palmier furnizat de Cargill.

Palm Oil West Kalimantan Inpage După teste riguroase, plantaţia Harapan Sawit Lestari a companiei Cargill este certificată de RSPO în 2014.

Privind spre viitor, obiectivele companiei sunt chiar mai mari, concentrate pe împiedicarea despăduririi, evitarea pierderii terenurilor de turbă (care stochează mari cantităţi de carbon) şi protejarea comunităţilor implicate în producţia de ulei de palmier împotriva exploatării. Prin aceste eforturi, Cargill se apropie mai mult de o primă reuşită majoră pentru o companie comercială globală: un lanţ de distribuţie a uleiului de palmier 100% durabil.