skip to main content

Brezilya'daki tahıl çiftçilerinin haklarını savunma

Brezilya'daki yenilikçi bir iş ortaklığı, çiftçiler için daha verimli depolama ve nakliye yöntemleri oluşturarak onların yeni küresel pazarlara ulaşmasına yardımcı oluyor.

January 01, 2015

20. yüzyılın ortalarına gelindiğinde Cargill istikrarı sağlamıştı ve Güney Amerika pazarına girerek küresel ölçekte faaliyet göstermeye başlamaya hazırdı. 1948'de bu fırsat doğduğunda, Cargill başkanı John MacMillan, Jr. fırsatı kaçırmadı.

Güney Amerika hamlesi, Cargill için en başından itibaren alışılmadık bir süreçti. Yaşam standardını ticaret yoluyla yükseltmek amacıyla Nelson Rockefeller tarafından kurulan bir şirket olan International Basic Economy Corporation (IBEC), John Jr.'a ortaklık teklifiyle geldi. John Jr. bu teklifi Güney Amerika bölgesinde resmi bir mevcudiyet inşa etme şansı olarak gördü ve fırsatı kaçırmadı. İkisi birlikte Cargill Agricola e Comercial S.A. (CACSA) şirketini kurdular.

Kurulan yeni şirketle birlikte, ortaklar, Brezilya'daki tahıl çiftçilerinin uzun süredir yaşadığı bir sorunu çözmek için çalışmaya başladılar. Bu sorun, depolama alanlarının yetersiz olması nedeniyle mısır mahsulünün zayi olmasıydı. Besin kalitesi nedeniyle mısıra yoğun bir talep vardı; ancak bu yoğun talebin başka nedenleri de vardı. Mısır öğütme, nişastalardan şuruplara ve tekstillere kadar çeşitli ürünler üretme imkanı sağlıyordu. Mısırı koruma ve nakliyeyi kolaylaştırma düşüncesiyle CACSA iki silo inşa etti (bunlardan biri Ourinhos, São Paulo'da diğeri ise Arapongas, Paraná'da inşa edildi). Bu yapılar çiftçilere bol bol depolama alanı sağlayarak çiftçilerin ekinlerini ekin bitlerinden ve diğer bozulmalardan korumasına ve fiyatlar iyi bir düzeye gelene kadar ekinlerinin satışını ertelemesine imkan tanıdı.

CACSA, depolama sistemini daha iyi hale getirmenin yanı sıra Brezilya'nın iki raylı sistemi arasındaki iletişimi daha iyi hale getirmeye de odaklandı. Şirket, yeniden yüklemenin gerektirdiği ekstra çalışma olmadan tahılın bir demiryolundan toplanıp diğerinden dağıtılmasına olanak sağlayan bir anlaşma taslağı hazırlayarak bu iki demiryoluyla da çalıştı. Ekinlerin daha hızlı taşınmasını sağlamak için CACSA, en sonunda Güney Amerika'nın en yoğun çalışan limanı haline gelecek olan Santos'a doğrudan demiryolu hattı döşenmesini de sağladı.

CACSA’nın tahıl ticareti üzerindeki olumlu etkilerine rağmen, nakliye ve mevzuatla ilgili diğer sorunlar ve vadeli işlemler piyasasının bulunmaması karlılığı sınırladı. 1957'de Cargill hissesini satıp Brezilya pazarından çıktı.

CASCA girişimi uzun ömürlü olmasa da bu girişim şirketin gelecekte Brezilya'da elde edeceğini başarının temelinin atılmasını sağladı. Cargill, ülkenin kendine özgü zorluklarını ve fırsatlarını çok daha iyi anlamış olarak 1965'te daha karlı olan hibrit tohumlu mısır ekiniyle Brezilya'ya başarılı bir dönüş yaptı.

İlk zamanlardaki zorluklara rağmen John Jr.’ın Güney Amerika'ya açılma kararı başarıya ulaştı ve Cargill, Brezilya'daki en büyük tarımsal işletme haline geldi. Bugün şirket, her yıl Santarém'deki Amazon Nehri boyunca inşa edilen modern tahıl terminalinden milyonlarca ton sürdürülebilir soya ihraç etmektedir. Bugün Brezilya'daki başlıca gıda üreticilerinden biri ve Latin Amerika'daki en büyük kakao işleyicisi olan Cargill'in Brezilya'daki yaklaşık 160 şehirde tesisleri, ambarları, liman terminalleri ve şubeleri mevcuttur. Çalışmalarından ötürü Brezilya hükümeti tarafından takdir edilen Cargill, 2012'de ülkenin en iyi tüketici ürünleri şirketi seçildi.