skip to main content

Etanol üretimini daha çevre dostu hale getirme

Fermantasyon işlemlerine yeni bir bakışla yaklaşan Cargill, alkol üretimini arttırmanın ve çevre üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmanın bir yolunu buluyor.

January 01, 2015

Bir dahaki sefere tüketiciler arkadaşlarıyla bir cin tonik, "sidecar" kokteyli veya "dry martini" içtiklerinde, bardaklarını sürdürülebilir alkol şerefine kaldırmalı.

2014'te, Cargill'in Manchester'daki (Birleşik Krallık) içilebilir etanol fabrikası, yenilikçi bir fermantasyon işlemi aracılığıyla alkol konsantrasyonunda %23'lük bir artış sağladığını duyurdu. Bu gelişme, fabrikanın aynı miktarda kaynaktan daha fazla alkol üretmesini sağlayarak çevre üzerindeki litre başına olumsuz etkiyi önemli ölçüde azalttı.

Yeni yaklaşım, Cargill kimya mühendisleri, fabrika operasyon uzmanları ve araştırma - geliştirme alanında çalışan bilim adamlarından oluşan bir ekipten geldi. Mühendisler, şekeri alkole dönüştüren enzim ve mayaların yeni bileşim ve konsantrasyonlarıyla deneyler yaptılar. Manchester fabrikasının ürettiği alkol, kıtanın ilk sıradaki votka, cin, likör ve krema likörü markalarında ve bunların yanı sıra çeşitli farmasötik ve kişisel bakım ürününde kullanıldığından, alkolün orijinal tat ve kokusunu koruması çok önemliydi. Cargill, bunu sağlamak için ürünü tutarlılık için sık sık test eden 30 "burundan", yani 30 uzmandan oluşan uluslararası bir test paneli kurdu.

Başarılı karışımı belirledikten sonra üretimde gerekli değişiklikleri yapmaya odaklandı. Şirket, işlemleri daha verimli hale getirmek ve en sonunda birim alkol başına emisyonları ve tüketilen enerji miktarını düşürmek için fabrika işletim uzmanları getirdi.

Bu yöntemler Avrupa'daki diğer Cargill fabrikalarında çoktan benimsenmiş olsa da şirket, fermantasyon işleminin çevre üzerindeki etkisini daha da azaltmanın yenilikçi yollarını aramaya devam ediyor.