skip to main content

Yetiştiricilerin domuz yavrularının yaşam süresini iyileştirmesine yardımcı olma Livability

Yenilikçi bir yaklaşım sayesinde, Cargill, Hollanda ve Almanya’daki yetiştiricilerin daha sağlıklı ve daha verimli domuzlar yetiştirmesine yardımcı oluyor. 

January 01, 2015

Canlı doğan çok sayıda domuz yavrusuna sahip olmak, domuz yetiştiricileri için olumlu bir gelişme gibi görünebilir. Ne yazık kı çok sayıda yavru doğumu genel olarak daha fazla süt anlamına gelse de, her bir domuz yavrusu başına düşen süt üzerimi azalıyor. Tek seferde çok sayıda yavru doğumu, yavruların daha düşük doğum kilosuna sahip olmasına ve genel sağlık durumlarının daha yavaş bir şekilde ilerlemesine neden oluyor. Dünyanın dört bir yanındaki yetiştiricilerle yaptığı çalışmalar sırasında, Cargill, bu durumun özellikle Hollanda ve Almanya’da giderek büyüyen bir sorun haline geldiğini gördü.

Domuz yetiştiricileri için, güç, boyut ve aynılık kalitenin önemli göstergeleridir. Yetersiz beslenmiş domuz yavrularının ağırlıkların dengelemek için, çoğu yetiştirici domuz yavrularına süt verecek dişi domuzlara güvenmekteydi; ancak domuz yavrularıyla dişi domuzları birbirine alıştırmak zaman alan bir süreçti. Bu evlatlık sistemi başarılı olsa bile sonuçlar değişkenlik gösteriyordu. Süt takviyesi gibi diğer seçenekler genellikle hastalıklara ve daha fazla sağlık sorununa yol açıyordu.

Yetiştiricilerin mümkün olduğu kadar çok sayıda sağlıklı domuz yetiştirmelerine yardım etmeye kararlı olan Cargill’in Provimi markası, 2010’da Neopigg™ RescueCare adlı yenilikçi bir beslenme sistemini tanıttı. Çözüm, antibiyotikleri kullanmadan hazmedilebilirlik ve sindirim sistemi gelişimi için seçilen bileşenlerle yapılmış yenidoğanlar için besin takviyesi olan Neopigg™ RescueMilk’i içeriyordu.

Takviyenin domuz yavrularına verilebilmesi için, Cargill, içinde yerleşik bir meme bulunan otomatik besleme kabı Neopigg™ RescueCup’ı geliştirdi. Tasarım, küçük domuz yavrularının süt içmesini kolaylaştırdı, sütün borudan geri akışını engelledi ve süt hijyenini korudu. Yetiştiriciler dişi domuzdan yeterince süt alamayan domuz yavrularına takviye sağlamak için bu araçları süt veren dişi domuzların yanına yerleştirdi.

Domuz yavrularını dişi domuz olmadan beslemek için, Cargill, sınırsız miktarda süt takviyesini pompalayan ısı kontrollü ağıllar olan Neopigg™ RescueDecks’i oluşturdu ve böylece domuz yavrularının yetersiz beslenme döneminden sağlıklı döneme geçişini kolaylaştırdı ve yetiştiricilerin süt veren dişi domuzları tamamen denklemden çıkarmasına yardımcı oldu.

2010’a gelindiğinde, Neopigg RescueCare çözümü Almanya’da ve Hollanda’da yetiştirici piyasalarında uygulanıyordu ve yetiştiricilerin süt veren dişi domuzlara olan ihtiyacını azaltıyor ve böylece domuz yavrularını idare etmeye daha az zaman harcamalarını sağlıyordu. Bu aynı zamanda, sütten kesilme döneminde domuz yavruları arasında daha yüksek düzeyde kilo eşitliği sağlarken ölüm oranlarını da düşünüyordu.

Provimi Rescue Pigs Inpage Hollanda’daki ilk Neopigg™ RescuePig kullanıcısı olan Jan Brouwer, bu çözümün çiftliğindeki domuz yavrusu ölüm oranını %4 oranında azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyordu.

Yetiştiriciler, domuz yavrularının sütten kesildikten sonra da büyümeye devam ettiğini bildiriyordu. Domuz yavruları zaten yalaklardan beslendiği için sütten kesilme sonrasında görülen tipik kilo kaybına dayanamayıp ölüme yenik düşmüyordu. Üstelik sütten kesilme öncesi daha fazla yem aldıkları için, sindirim sistemleri bitki temelli yemlere alışmış oluyordu. Ayrıca, hayata az gelişmiş olarak başlayanlar da dahil olmak üzere Neopigg RescueDeck’lerde yetiştirilen domuz yavruları, besihanelere girmelerinin ardından ağıldaki diğer domuzlara göre daha ağır oluyordu ve aralarındaki fark giderek açılıyordu.

Neopigg RescueCare çözümleri bugün Hollanda ve Almanya’da 100’den fazla çiftlikte ve dünya çapında 5000’den fazla çiftlikte kurulmuş durumda ve domuz yavrularında ölüm oranını ortalama %3 oranında azaltmaya yardımcı oluyor. Artık süt veren dişi domuzları kullanmak zorunda kalmayan yetiştiriciler, bir dişi domuz başına daha fazla domuz yavrusu elde ederek yıllık gelirlerini belirgin ölçüde attırdı ve daha iyi bir yaşam kalitesi elde etti.