skip to main content

İş kazası geçiren çalışan iş yeri güvenliğinin artmasına vesile oluyor

Yaşadığı kazadan otuz yıl sonra Jimmy Lafrance adlı çalışan, Cargill’in Arkansas'taki yem fabrikasının, iş yerinde sıfır yaralanma hedefine ulaşmasına yardımcı oluyor. 

January 01, 2015

Cargill’in Arkansas'ın Springdale şehrinde bulunan hindi yemi fabrikasında gündüz vardiyasında çalışan Jimmy Lafrance ekibindeki insanları sık sık şöyle uyarıyor: “Sakın ha Jimmy'ye benzemeyin.” 1984'te Jimmy, sonraki hayatına protez bir elle devam etmesine neden olan bir iş yeri kazası yaşadı. Ancak Jimmy’nin başına gelen bu talihsizliğin olumlu bir yanı oldu: Onun yaşadığı bu kazadan sonra tesiste büyük değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler arasında güncellenmiş güvenlik protokolleri ve başka bir kaza daha olmaması için geliştirilen yeni yöntemler yer alıyordu.

Otuz yıl sonra açıkça görülüyor ki bu çabalar işe yarıyor; çünkü Lafrance’ın yaşadığı kaza tesiste yaşanan son ciddi yaralanma olarak kaldı. Bugün göze çarpan şey şu: Yüksek düzeyde çalışan bağlılığı ve lider kararlığı ve bunların yanı sıra yüksek kaliteli çalışma alanı analizlerini, çalışan eğitim programlarını ve tehlike önlemeye ve sürekli eğitime odaklanmayı içeren kapsamlı bir güvenlik programı.

“Günün sonunda herkesin evine ve ailesine sapasağlam dönebilmesi amacıyla güvenliği sağlamak için ekip olarak çalışıyoruz.”
— Jimmy Lafrance, Receiver, Cargill Poultry Processing

Tesisin güvenlik programı o kadar başarılı oldu ki bu program artık İş Güvenliği ve Sağlık Kurumu (Occupational Safety & Health Administration - OSHA) tarafından Yıldızlı Gönüllü Koruma Programı (Star Voluntary Protection Program - VPP) olarak kabul ediliyor. Bu sıralama, tesisin iş yeri güvenliğini sağlama konusundaki kararlılığını gösteren prestijli bir sıralamadır.

Tesisteki çalışmaların ölçeği göz önünde bulundurulduğunda bu güvenlik sonuçları hiç de azımsanacak bir başarı değildir; burada, Cargill tarafından ABD'nin güney kesiminde yetiştirilen on binlerce hindi için yüksek kaliteli, besleyici yemler üretmek amacıyla Lafrance ile birlikte 40 Cargill çalışanı var gücüyle çalışmaktadır.

Bölgedeki Cargill’in anlaşmalı olduğu hindi yetiştiricileri için 2800 ton yemin üretilip, yüklenip sevk edilmesi için tesis, iki vardiya halinde haftada toplam 100 saat çalışmaktadır.

Bununla birlikte, üretim aciliyeti veya talebi ne düzeyde olursa olsun işlerin tamamı emniyetli bir şekilde yapılmaktadır. Tüm Cargill tesislerinde en üst düzey güvenlik standartları uygulanarak, Lafrance’ın geçirdiği kazaya benzer kazaların tekrarlanmaması sağlanmaktadır.